Jason Statham

Jason Statham

(d.12 Eylül 1967) Londra, İngiltere doğumlu ünlü aksiyon ve dövüş sanatları oyuncusu. gibi filmlerle daha fazla ünlenmiştir.

Doğumu ve kariyeri

Jason Statham, Sydenham, Lewisham, Londra, İngiltere’de doğdu.. Ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Statham, sporla ilgilenmeye başladı ve özellikle dalış branşında kendini geliştirdi ve başarılı bir dalış kariyeri yakaladı.. 1992 yılında İngiliz Milli Dalış Takımıyla de dalgıçlık konusunda dünya 12.ncisi oldu. Statham bu alanda iyi bir başarı sağladı.Ve uzun yıllardır, Britanya ulusal dalgıçlığının üyesidir.

Aktörlük ve Modellik kariyeri

Statham bir süre sahte mallar satarak da para kazanıyordu. Daha sonra Statham’ın modellik yapmasıyla kendisine medyada bir yer edindi. French Connection’da Britanyalı yönetmen Guy Ritchie ile tanışır.[2].Ritchie bir film projesinde çalışmaktadır ve acilen bir oyuncuya ihtiyacı vardır. Ritchie Statham’ın geçmişini öğrenince artık yeni oyuncusunu bulmuş olur. Jason Statham Bacon rolünü (çeviride domuz pastırması) 1998 hit filmi olan Lock, Stock and Two Smoking Barrelsla alır. Film halk ve eleştirmenler tarafından iyi tepkiler almaya başlar. Ve böylece Stathamın ikinci filmi olan Snatch çekilir. Filmde Brad Pitt, Benicio Del Toro ve Dennis Ferina gibi popüler oyuncular filmde rol alır ve yönetmen yine Guy Ritchiedir. Film gişede 80 milyon dolar gibi bir para elde etmeyi başarır. Hemen ardından Statham Hollywood filmlerinde yardımcı rollerde çekilir: 2001 yapımı John Carpenter’in Ghosts of Mars ve başrolünü Jet Linin oynadığı, The One filmi. Ardından Turn It Up filminde Bay B olarak görünür fakat bu film pek ünlenmez ancak daha sonra bu sefer Guy Ritchienin yapımcı olduğu Mean Machinede rol alır ve ilk defa bir filmde dövüşür.

2002 yapımlı The Transporter ve ardından 2005 yılında devam filmi gelen The Transporter 2 filmleriyle ünlü Çin aksiyon koreografı Corey Yuen ile çalışır ve bu filmdeki gerek aksiyon,gerekde dövüş sahneleriyle kendisine aksiyon filmleri dünyasında iyi bir yer edinir.2003 yılında rol aldığı The Italian Job (2003) filminde Handsome Rob (Yakışıklı Rob) karakterini canlandırarak bir kez daha aksiyonda başarılı olduğunu ıspatlar, Cellular (2004) filmiyle yardımcı rollerde gözükür. Ardından Statham,Revolver filminde rol alır ancak film eleştirmenler tarafından yerden yere vurulur ayrıca bu filmde Guy Ritchienin filmidir. 2006 yılında Crank filminde oynar,2004-2005 arası çekilen Chaos filminde Wesley Snipes,Henry Czerny ve Ryan Phillippeninde olduğu kadrolu bir filmde rol alır. 2006 yılında tamamen komedi filmi olan The Pink Panther filminin yeni versiyonunda rol alır. Filmde küçük fakat çok önemli bir rol olan Yves Gluant olarak çekilir ki, filmin kadrosuda oldukça büyükdür. Ardından gelen Jet Li ile olan War filmiyle beyaz perdelerde boy göstermeye devam eder. Statham’ın geleceğe doğru üç film projesi var ve bunların birinde İtalyan İşi filmindeki Handsome Rob rolünde oynayacaktır. Bu arada In the name of the King filmi ise 2006 yılında galası yapılsa da teknik sebeplerden dolayı sinemaları ziyaret etmemiştir.

Filmografi
Yıl Ad Rol Notlar
1998 Lock Stock and Two Smoking Barrels Bacon
2000 Snatch Turkish
2000 Turn It Up Mr. B
2001 Ghosts of Mars Sgt. Jericho Butler
2001 The One MVA Agent Evan Funsch Jet Li ile birlikte
2001 Mean Machine Monk
2002 The Transporter Frank Martin
2003 The Italian Job Handsome Rob
2004 Cellular Ethan Greer
2004 Collateral Airport Man Cameo
2005 Revolver Jake Green
2005 Transporter 2 Frank Martin
2005 London Bateman
2006 The Pink Panther Yves Gluant
2006 Chaos Det. Quentin Conners
2006 Crank Chev Chelios
2007 War FBI Ajanı John Crawford
2008 The Bank Job Terry Leather
2008 Jensen Garner "Frankenstein" Ames
2008 Transporter 3 Frank Martin
2008 In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale Farmer Daimon
2009 Crank: High Voltage Chev Chelios
2010 The Expendables Lee Christmas
2010 13 Jasper Bagges
2011 Gnomeo & Juliet Tybalt
2011 Blitz Detective Sergeant Tom Brant
2011 Killer Elite Danny Bryce
2011 The Mechanic Arthur Bishop
2012 Safe Luke Wright
2012 The Expendables 2 Lee Christmas
2013 Homefront Phil Broker
2013 Parker Parker
2013 Hummingbird

Fotoğrafları